Naujienos|

Prieš trejus metus Lietuva prisijungė prie šalių, kurioms šeimos politika yra prioritetinė, ir sukūrė priemonę, skirtą gausioms ir negalią turinčius vaikus auginančioms šeimoms. Šeimos kortelė – tai pirma programa Lietuvoje, kuri skatina šeimas pozityviai žvelgti į savo šeimos statusą, o ne susigūžti iš primetamo kaltės jausmo dėl gausaus vaikų būrio ar vaiko negalės. Didžioji dauguma priemonių yra kuriamos paramos principu (kaip pvz. socialinės išmokos ar maisto banko paketai). Viena vertus, tai tikrai reikšminga pagalba tokioms šeimoms. Kita vertus, remiamas asmuo ar šeima su pagalba kartu gauna ir nuolat persekiojančią gėdos bei silpnumo naštą su priekaištu, kad neįveikia savo pasirinkimo pasekmių pats.

Daugiau galimybių kuriančios iniciatyvos, priešingai, skatina orų pasirinkimą veikti: keliauti, pažinti, patirti, išmokti ar svarstyti galimybes, kurių tikrai neišbandytų be kortelės.

Rasa Žemaitė

Rasa Žemaitė

– Mintis Lietuvoje sukurti kortelę, suteikiančią gausioms šeimoms pozityvią pagalbą, kilo gerokai anksčiau. – pasakoja Rasa Žemaitė, kitaip dar vadinama Šeimos kortelės krikštamote. –Kai kuriose šalyse kaip Austrijoje ar Vokietijoje likusi pokario tradicija ir Šeimos kortelė yra regioninė skurdo įveikimo priemonė – kaip priedas prie pašalpos, suteikiantis įvairių privilegijų skurstančioms šeimoms su vaikais. Tačiau naujai šią programą kuriančiose šalyse iš esmės skiriasi požiūris į Šeimos kortelės vaidmenį. Gausių šeimų korteles, orientuotas į daugiau galimybių visoms gausioms šeimoms, jau senokai turi ir prancūzai, ir ispanai, net mūsų kaimynai lenkai, latviai bei estai jau seniai suteikia savo šeimoms tokias papildomas galimybes. Ne paslaptis, kad kortelės idėja man artima, nes augant mano penkiems vaikams, asmeniškai susidūriau su galybe gausioms šeimoms kylančių iššūkių, kurių labiausiai varginantis buvo visuomenės kaltinantis ir smerkiantis požiūris. Noras įkvėpti šeimas dalintis su visuomene savo stiprybe ir privalumais, parodyti kiek daug kasdien yra daroma dėl savo vaikų, koks gausus šaunių ir atsakingų šeimų būrys yra mūsų šalyje ir tapo tikslu tokią priemonę sukurti ir Lietuvoje. Šeimos kortelė yra sukurta kaip nacionalinė priemonė, ją įgyvendina Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Tačiau be sutelktinio valstybės ir verslo dėmesio ji neturėtų tiek daug pasiūlymų. Džiugu, kad šeimų aktualijos yra svarbios ne tik politikams, o Šeimos kortelė yra kaip įrodymas, kiek daug naujų galimybių galima sukurti, kaip pasikeičia požiūris į šeimas, kai prie iniciatyvos prisidedame visi kartu.

Laužyti stereotipus

Indrė Petkevičienė

Pirmaisiais metais, važinėjant per miestus ir miestelius, teko daugeliui aiškinti, kad ši kortelė nėra tiesiog dar vienas pinigų išmetimo būdas asocialioms šeimoms paremti. Būtent taip buvo masiškai įsivaizduojamos gausios šeimos. Kalbant su renginių lankytojais teko patirti, kad daugelis šią kortelę priskiria prie asocialių asmenų gelbėjimo priemonės. Žmonės ją net „ubagų“ kortele buvo pavadinę. Tačiau Šeimos kortelės esmė – ne papildomą eurą duoti, o suteikti galimybes pasinaudoti tuo, kuo įprastai gausi šeima ar šeima auginanti negalią turintį vaiką net nedrįstų svarstyti naudotis dėl pačių įvairiausių priežasčių: per didelės kainos, baimės lankytis „prabangiose“ vietose, o kartais tiesiog per sudėtingos logistikos.

Pirmaisiais kortelės gyvavimo metais buvo aplankyti virš 30 miestų ir miestelių, kur pačių įvairiausių renginių metu Šeimos kortelės laimės ratas sukdavosi be sustojimo. Pirmaisiais metais prisijungė daugiau nei 100 partnerių, suteikusių kortelės turėtojams pačias įvairiausias nuolaidas, privilegijas ir galimybes, o tuo pačiu skyrę galybę prizų renginių lankytojams.

Žengiant į ketvirtus metus galime pasidžiaugti, kad Šeimos kortelės pasiūlymų krepšys savyje talpina beveik 300 partnerių, tarp kurių yra ir didieji prekybos tinklai, ir medicinos paslaugas teikiančios įmonės, ir muziejai bei pramogų organizatoriai ir galybė kitų. Pasak Šeimos kortelės projekto vadovės Indrės Petkevičienės, verslų, žinančių apie šią programą vis daugėja. „Tie didieji verslai, kurie jau prisijungę, kaip pvz. didžiausias prekybos tinklas „Maxima“, parodė puikų pavyzdį ir kitiems verslams. Tie kurie neprisijungė pirmaisiais ir antraisiais kortelės vystymo metais, greičiausiai turi kitą strategiją. Viliuosi, kad verslų, kurie dar dvejoja, vadovai įžvelgs pridėtinę kortelės vertę ir pačiam verslui, nes tai ne tik nuolaidos ar galimybės suteikimas šeimoms, bet ir žingsnis link socialiai atsakingo verslo.“

Šeimos kortelės AKADEMIJA – žinios iš geriausių

Jurgita Pocienė

Nuo šių metų sausio mėnesio visi interneto vartotojai gali stebėti naują ir kupiną puikių įžvalgų Šeimos kortelės AKADEMIJĄ. Dar praeitais metais užklupus karantinui, teko gerokai pasukti galvą, kaip pasiekti vartotojus bei potencialius partnerius be tiesioginio lankymosi renginiuose. AKADEMIJOS sumanytoja Jurgita Pocienė pasakoja, jog mintis užaugo su noru Šeimos kortelei suteikti ne tik galimybių bet ir žinių svorį. „Tam, kad žiniomis apie Šeimos kortelės teikiamas galimybes informacija pasiektų kuo daugiau šeimų, nutarėme persikelti į virtualią erdvę, ir kurti tokį turinį, kuris yra aktualus nuolatos. Kaip puoselėti savo kūną, įgyti sveikos mitybos įpročius, suorganizuoti vaiko gimtadienį, išleisti mažuosius į darželį ar mokyklą – temos tiesiog pačios viena kitą veja. Tikimės, kad žiūrovai atras atsakymus į visus jiems  rūpimus klausimus, sužinos naujų dalykų ir be abejo turės galimybę laimėti mūsų partnerių įsteigtus prizus.“

Visus Šeimos kortelės AKADEMIJOS įrašus galima pamatyti  „Šeimos kortelės“ Youtube kanale.

Nuo 2019 metų rugsėjo gausios ir negalią turinčius vaikus, nepaisant jų amžiaus, prižiūrinčios šeimos gali pasinaudoti Šeimos kortele, kuri užtikrina nuolaidas partnerių suteikiamoms prekėms bei paslaugoms. Šeimos kortelė užtikrina specialias privilegijas: lengvatas ar nuolaidas paslaugoms, prekėms bei renginiams ir kitas naudas, bet neatstoja banko kortelės. Šeimos kortelės turėtojai įgyja galimybę naudotis vienkartinėmis ar daugkartinėmis kortelės partnerių privilegijomis tiek viešajame, tiek privačiajame sektoriuje.

Comments are closed.

Close Search Window